Our New Nursery

Choosing a nursery can be a difficult task for any parent. Leaving your child in the care of others is a daunting experience, but here at Northumbria University Nursery we can reassure you of a warm and welcoming environment for all children in our care.

Northumbria University has invested £1.5m in a new, purpose-built nursery, with almost 100 places available to the young children of Northumbria staff, students and parents working at some of the University's partner organisations in Newcastle city centre and beyond.

   Nursery letterbox

Our high-quality environment ensures the very best experience for your child. Please take a moment to look at some of the exceptional care and facilities we provide and hear first-hand comments from parents who use the nursery, and you'll see just why Ofsted gave us an 'outstanding' rating and why we've won the National Day Nursery Association's title of the North of England's nursery of the year 2012.

Our new building boasts a range of features specially designed to support children in their development. The building has been designed with sensory stimulation incorporated into the architecture, using wood and glass as a rich natural resource. Full-length windows maximise the use of natural light and sunshine, taking children's visual perspective into account by enabling them to see outdoors at all times.

  • An eco-friendly building
  • Outdoor garden and play areas
  • Security barrier entrance with intercom system to the car park
  • Biometric fingerprint access into the nursery building
  • City centre location
  • Dedicated drop-off bays and cycle racks
  • Close to local transport services
  • Open Monday to Friday, with full week, full day, morning and afternoon sessions available

The children's rooms

All rooms have been specially designed to support children at each stage of their development.

Baby, toddler and pre-school rooms provide different kinds of spaces to cater for children's needs throughout the day and support child-centred learning.

Children have uninhibited access to areas which suit specific activities, such as the creative and play areas which meet changing interests or needs, or a quiet restful area. Low dividers and partitions create different environments and allow staff to easily observe the children, without being intrusive.

Each nursery playroom has access to the central hall which provides space for children to take part in large group activities including yoga, music and movement and celebrations, and all children have direct access to the outdoor area which features a combination of sheltered and open play spaces.

The building is fitted with thermostatically controlled under-floor heating and filtered drinking water fountains are provided in each room. In addition, each child has their own storage space for their personal belongings next to their playroom.

Your children's needs

Time to rest
All children are provided with sleep and rest areas and supplied with their own individual mattresses and bedding. Dimmer lights and window blinds have been fitted to reduce lighting and sleeping children are constantly observed and monitored by staff.

Our bathrooms
Each playroom has its own en-suite bathroom with wash basins at child level, fitted with thermostatic controls for hot water. Children at the toilet training stage of their development have easy access to potties and child level toilets

Outdoor time
The outdoor area ensures that children's physical and social needs are supported and that they have an opportunity to experience fresh air and explore different forms of play. A wrap-around canopy and shades protect the outdoor area from the elements to promote all-weather play and an organic garden allows the children to plant, grow and eat their own produce.

Meal times
A organic children's menu has been designed by our own chef for optimum daily nutrition and organic milk is provided. All meals are freshly cooked each day on-site, catering for individual dietary requirements, and served in a family-style with staff in rooms and the Central Hall.